Het kapitaal uit uw vrijkomende lijfrente kunt u alleen schenken wanneer uw vrijkomende lijfrente onder het oud regime valt.

Om het kapitaal van uw vrijkomende lijfrente over te hevelen naar bijvoorbeeld uw kinderen staat een drietal mogelijkheden open:

  • Bij de simpelste vorm laat u het kapitaal in 1 keer tot uitkering komen. U betaalt inkomstenbelasting in box 1. Het overblijvende kapitaal schenkt u dan aan uw kind(eren). Zij zijn hierover schenkingsrecht verschuldigd.
  • U kunt er ook voor kiezen om (een deel van) het kapitaal uit uw vrijkomende lijfrente te gebruiken om een tijdelijke uitkering aan te kopen. Voor de uitkering kunt u uw kind(eren) als begunstigde aanwijzen. Uw kind(eren) betalen dan inkomstenbelasting over de ontvangen uitkeringen. Omdat inkomstenbelasting verschuldigd is, wordt er geen schenkingrecht geheven. Wanneer uw kind(eren) geen of een laag inkomen hebben kan dit een interessante optie zijn.
  • Het is ook mogelijk de begunstiging van uw vrijkomende lijfrente te wijzigen vóór de einddatum van uw lijfrenteverzekering. Wanneer u uw kind(eren) als begunstigde op de polis van uw lijfrenteverzekering laat vermelden, ontvangen zij op de einddatum van uw vrijkomende lijfrente een schenking. Over het kapitaal van de vrijkomende lijfrente wordt dan schenkingsrecht geheven. Omdat uw kind(eren) in de (verre) toekomst inkomstenbelasting moeten betalen over de lijfrente uitkeringen die zij zelf van het geschonken kapitaal aankopen, hoeft niet over het hele bedrag schenkingsrecht betaald te worden. Er mag 30% in mindering gebracht worden in verband met “belastinglatentie”. Dit betekent dus dat 70% van de waarde van uw vrijkomende lijfrente met schenkingsrecht belast wordt.

Comments are closed.