Beoordelen van offertes voor direct ingaande lijfrente

Wanneer het geld uit uw lijfrente of koopsom vrij komt, wordt u al voor de einddatum bestookt met aanbiedingen en offertes voor een direct ingaande lijfrente. De verzekeraar waar u uw lijfrente of koopsom ooit heeft afgesloten en uw tussenpersoon of bank hebben al een offerte voor direct ingaande lijfrente voor u klaar.

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen voetstoots aannemen dat de offerte voor direct ingaande lijfrente van de verzekeraar of tussenpersoon waar de lijfrente expireert het best haalbare is. Dit is vaak niet juist.

Vraag altijd meerdere offertes aan

Om een juist beeld te krijgen wat uw vrijkomende lijfrente waard is, is het van belang meerdere offertes voor direct ingaande lijfrente op te vragen bij verschillende aanbieders. Het verschilt, soms dagelijks, welke aanbieder het meest interessante tarief voor uw direct ingaande lijfrente biedt.

Vrijkomende lijfrente en koopsom vormt een belangrijke mogelijkheid voor verzekeraars om relatief goedkoop kapitaal naar zich toe te laten stromen. Afhankelijk van de concurrentie tussen de verzekeraars en de behoefte om kapitaal binnen te halen zijn grote verschillen te vinden bij de offerte voor direct ingaande lijfrente.

Shoppen loont zeer de moeite!

Valkuilen bij de beoordeling van offerte direct ingaande lijfrente

Voor een leek is het niet altijd even eenvoudig om offertes voor direct ingaande lijfrente te beoordelen. Zo blijkt het niet altijd uit de aanbieding van de verzekeraar welke uitgangspunten zijn gehanteerd. Wanneer u zelf offertes gaat vergelijken let er dan op dat de offertes voor direct ingaande lijfrente die u gaat beoordelen ook daadwerkelijk dezelfde uitgangpunten hebben.

Let ondermeer op de volgende ijkpunten in uw offerte direct ingaande lijfrente.

  1. Is de ingangsdatum en eventuele einddatum van de aangeboden lijfrentes gelijk.
  2. Is de gehanteerde koopsom voor de offertes van uw direct ingaande lijfrente gelijk. Een verkeerde koopsom wordt bij daadwerkelijk afsluiten gecorrigeerd.
  3. Zijn de gehanteerde geboortedata juist. Een verkeerde geboortedatum levert een onjuiste uitkering op die bij het werkelijk afsluiten wordt gecorrigeerd.
  4. Wanneer uw partner een uitkering ontvangt na overlijden van de hoofdverzekerde is het gehanteerde “overgangs”-percentage dan gelijk (bijvoorbeeld 70%).
  5. Als er “overgangs”-percentages gehanteerd worden zijn deze dan in alle gevallen gelijk. Wanneer uw partner bijvoorbeeld overlijdt, blijft dan uw uitkering 100% of daalt deze naar bijvoorbeeld 70%.
  6. Worden de lijfrente-termijnen op dezelfde wijze uitgekeerd. Geldt bijvoorbeeld voor elke offerte direct ingaande lijfrente dat de lijfrente-termijn per maand achteraf wordt uitgekeerd. Afwijkingen hierin, bijvoorbeeld per halfjaar achteraf, hebben grote invloed op de hoogte van de uitkering op jaarbasis.
  7. Is in elke offerte direct ingaande lijfrente de lijfrente-termijn gegarandeerd. Eventuele offertes op basis van beleggingen geven vaak hoge eerste uitkeringen maar zijn later afhankelijk van de beleggingsprestaties. Dat kan zeer ongunstig uitpakken!

Deze opsomming is niet uitputtend maar geeft u tenminste enige houvast bij de beoordeling van iedere offerte direct ingaande lijfrente die aan u wordt uitgebracht.

Ook wanneer u zich laat adviseren loont het zelf in zekere mate op de hoogte te zijn van de materie. De keuze die u nu maakt kunnen maar zo van toepassing zijn op het inkomen dat u voor de rest van uw leven ontvangt!

Comments are closed.